SYKEPLEIE I PaKistan?

Den politiske situasjonen i Pakistan er ikke bra og landet sliter veldig for tiden, men hvordan det har gått med helsesektoren har jeg aldri tenkt på. Hvordan sykepleie har vært før i landet og hvordan den er i dag? Hvilke utfordringer de har og hva de går igjennom visste jeg ingenting om. Under deler jeg informasjonen jeg fant og svaret på disse spørsmålene.

  • Den første sykepleieskolen i Pakistan åpnet i 1948 i Lahore. Skolen het «Ganga Ram private hospital».  Det første kullet ble uteksaminert i 1952 og bestod av kun 7 jenter.  Kort tid etter åpnet det enda en sykepleieskole i storbyen Karachi. Senere åpnet det opp flere skoler i andre byer rundt omkring.  

  • Samme året ble PNC etablert, og hva er det? Det står for Pakistani nursing Council som er et autonomt sykepleierråd som bestemmer læreplanen for utdanningen av sykepleiere, jordmødre og hjelpe pleiere. De registrerer blant annet lisens, har ansvaret for å forbedre/endre sykepleieeksamen og forskriver straff ved alvorlige hendelser. I tillegg har de makt til å frata helsepersonell lisens.

Helsetjenestene i Pakistan var dårlig utviklet, og sysselsettingen i helsetjenesten var lav i starten.  Det var i 1951 regjeringen begynte å konsentrere seg om utvikling og forbedring av helsetjenester. Medisinske sektoren i Pakistan har vært opptatt av kur fremfor omsorg, noe som har ført til at Pakistan produserer et enormt antall av leger og ignorerer mangelen på arbeidsstyrken til en sykepleiere.

UTFORDNINGER

  • Rundt om i hele verden anses sykepleiere som ryggraden i helsevesenet, men i Pakistan er det ikke slik. Kvinnelige sykepleiere får ikke den respekten og annerkjennelsen de fortjener. De blir «baksnakket» i sladder hjørnet pga kulturelle tankegangen.  Et eksempel er kvinner som jobber mange nattevakter blir ikke sett på som gode pga kulturelle fordommer samfunnet har.  
  • En annen utfordring er mangelen på oppmuntrende læringsmiljøer i sykepleierutdanningen i Pakistan. Dette fører til at helsevesenet i landet ikke utvikles og kvaliteten på helsehjelpen ikke kan forbedres.

I dag er det stor mangel på sykepleiere i landet, men ingen gjør noe med dette problemet.  Det er dårlig kvalitet på utdanningen som tilbys  og det finnes ikke nok arbeidsutstyr til å utføre eller lære å gi helsehjelp.

KILDER

British Journal of Nursing – A vision for nursing in Pakistan: is the change we need possible?

Home (pnc.org.pk)

A brief history of Nursing in Pakistan – Nursing Scholar

Challenges to the Profession of Nursing in Pakistan   | JPMS Medical Blogs (jpmsonline.com)

Nursing in Pakistan – Wikiwand

Ett svar til «SYKEPLEIE I PaKistan?»

  1. hanneloken

    For en et tankevekkende og viktig innlegg!
    Veldig trist å høre at sykepleiere ikke anerkjennes og at omsorg ikke verdsettes slik det bør- av ledere og politikere.

    Takk for at du delte!
    Hanne

    Liker

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang