Sykepleiens Historie fra Serbia

Serbia er et relativt lite land på Balkan med svært turbulent fortid, rik historie og kulturarv. I dag deler jeg en kort historisk oversikt over sykepleien i Serbia.

De første skriftlige dokumentene om sykehus, behandling og omsorg i Serbia kommer fra 1200-tallet.På den tiden var det munker og nonner som hadde ansvaret for å gi omsorg til de syke. Det eldste kjente sykehuset ble opprettet i 1209 i Studenica-klosteret. Sykehuset hadde kun 12 senger fordelt på fire rom, og både `sjel og kropp` ble behandlet på sykehuset.

Sykepleieutdanning i Serbia startet i 1899 med etablering av en jordmorskole. 

Den første skole for sykepleiere ble grunnlagt i 1921 i Beograd. Før skolen ble etablert mange utenlandske sykepleiere jobbet i Serbia og skolen ble stiftet slik at medisinsk arbeidet kunne fortsette etter deres avgang. En av de første rektorene ved skole var Edith Newton tidligere elev i Florence Nightingales skolen.

Skolegangen varte i to og et halvt år. 

Foto: Wikipedia – første sykepleie skole i Serbia

For å bli tatt opp på sykepleie skole, måtte kvinnelige studenter være friske og sterke, ha helseattest, ha bestått skriftlig opptaksprøve og ikke være yngre enn 18 eller eldre enn 30 år. Kandidater måtte være jenter eller enker uten barn. 

I 1924. fulførte 18 kvinnelige studenter sin utdanning. 

Foto: Historisk arkiv Beograd – Første sykepleiere i Serbia

Denne generasjonen sykepleiere jobbet sammen med leger i nyopprettede helsestasjoner, skolepoliklinikker og tannklinikker. Under krigene der Serbia deltok på 1800- og 1900-tallet, ga sykepleiere en umåtelig innsats, og ofret ofte sine egne liv..Mange av disse modige, humane kvinner som deltok i kriger, kjempet mot store epidemier, alltid med samme oppdrag: å ta vare på noen andre mer enn seg selv, fikk tildelt Florence Nightingale-medaljen, en internasjonal pris som deles ut til sykepleiere som har utmerket seg i sitt yrke. 

Etter andre verdenskrig ble det åpnet mange nye skoler i hele landet og mange kvinner fikk mulighet til å skaffe seg sykepleie utdannelse.I dag er det omtrent 60 000 sykepleiere ansatt i det serbiske helsevesenet og sykepleieutdanning er fortsatt en av de mest populære studiene. Men samtidig tusenvis av de mest erfarne sykepleierne forlater Serbia hvert år på jakt etter bedre livs og arbeidsforhold.  

Kilder: 

Beginnings of Nursing education in Serbia

Sestrinstvo, hrabrost i plemenitost kroz istoriju

Prve medicinske sestre u Srbiji

2 svar til «Sykepleiens Historie fra Serbia»

  1. Hanne Løken

    Veldig interessant og lærerikt å lese!
    En historie som går så langt tilbake i tid og som er viktig å fortelle.
    Tankevekkende at mange sykepleiere forlater Serbia, håper at både livs- og arbeidsvilkårene blir bedre.
    Takk for at du deler!
    Hanne

    Liker

  2. hanneloken

    Så interessant og spennende å lese. For en viktig historie å fortelle!
    Tankevekkende at mange sykepleiere forlater landet, håper på bedre livs- og arbeidsvilkår for sykepleiere i Serbia!
    Takk for at du delte!
    Hanne

    Liker

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang